top of page

MUOTOKUVAT

mikä on muotokuva?

Muotokuva kuvaa kohdettaan henkilöä tai vaikka ihmisen "parasta" ystävää, lemmikkiä. Valokuvan lisäksi tai sijaan muotokuva voikin olla taiteilijalla teetetty maalaus, piirustus tai vaikka veistos. 

Muotokuva pyrkii yleensä tuomaan esille henkilön tärkeimpiä piirteitä, kuten  persoonallisuutta, taustaa tai pyrkimyksiä. Mielenkiintoinen ja onnistunut muotokuva kertookin katsojalleen jotakin kuvattavan kohteen työstä, harrastuksesta tai yhteiskunnallisesta asemasta. Mutta se voi jättää myös paljon arvailujen varaan.

Muotokuvalla onkin useita käyttötarkoituksia. Tavallisesti se on muisto tai muistutus henkilöstä, joka koskee hänen nykyistä tai kuolemaansa edeltävää olemassaoloa tai asemaa. Mutta muotokuvassa voi olla myös huumoria, satiiria tai vaikka kritiikkiä, kuten karikatyyrissä, jossa tarkoituksellisesti liioitellaan huomiota henkilön johonkin ominaisuuteen tai toimintaan. Mikäli kuvattavan huumorintaju sen vain kestää!

miksi ja milloin muotokuva?

Muotokuva voikin olla valokuvan avulla tallennettu muisto jostakin ohikiitävästä hetkestä, juhlasta tai arkisesta tilanteesta, jolle taiteilija maalauksellaan antaakin aivan uuden elämän. 

Mitäpä, jos lahjaksi annetaankin taiteilijan toteuttama maalaus tai veistos, jossa kuvattava kohde juhlii ylioppilaaksi tuloaan, ammattiin valmistumistaan, syntymäpäiväänsä, naimisiin menoa tai vaikka eläkkeelle siirtymistään. Tai puuhailee vain ihan jotakin arkista. Annetaan mielikuvituksen lentää!

Muotokuva voi siis keskittyä vain yhteen henkilöön. Mutta aivan yhtä hyvin muotokuva voi olla kaksois- tai ryhmämuotokuva. Vaikka kaveriporukasta tai perheestä, sitä lemmikkiäkään unohtamatta.

mitä se sitten maksaa?

Hinta ei ole este- lähdetään liikkeelle muutamasta sadasta eurosta. Kaikki riippuu kaikesta. Toteuttamistapa, tekniikka, materiaalit ja teoksen koko sekä käyttötarkoitus- yksityinen vai julkinen. Kaikki on kuitenkin neuvoteltavissa ja yhdessä suunnitellen hinnasta ja toteuttamistavasta löydetään varmasti molempia osapuolia, niin tilaajaa kuin tekijääkin, tyydyttävä yhteisymmärrys ja lopputulos. 

Visioi, käytä mielikuvitusta ja ole ennakkoluulottomasti rohkea. Sinä esität, me toteutamme!

Soita tai laita sähköpostia. Olemme kuulolla.

bottom of page