Viime aikoina, yleisönosastoissa ja sosiaalisessa mediassa, kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoita on ajoittain kehotettu hankkiutumaan oikeisiin töihin. Useimmiten huutelijoina ovat olleet kasvottomat nimimerkit tai kenties provosointia harrastavat trollit. Tai sitten vaan ”väärissä” töissä olevat, itseensä ja vallitseviin olosuhteisiin kyllästyneet oman elämänsä sankarit.
Mitä on työ? Työ on fysikaalinen suure. Se on energian vaihtoa eri kappaleiden tai eri energiamuotojen välillä, siis myös ihmisten välillä. Toki työllä tarkoitetaan myös tehtävän suorittamiseen tähtäävää pitkäjänteistä, aktiivista ja tavoitteellista toimintaa, joka yleisesti ottaen liittyy toimeentulon hankkimiseen.
Unohdetaan nyt kuitenkin hetkeksi raha. Ja vaikka se työtä usein edeltävä koulutus. Ja keskitytään ”oikeisiin” töihin. Väitän, että lähes kaikki kulttuuri- ja tapahtuma-alalla työskentelevät ovat oikeissa töissä. Ja miksi näin?
Kun kyseinen ala ja sen tekijät ovat lähes vuoden odottaneet pääsyä takaisin töihinsä, ovat he todellakin osoittaneet olevansa ”oikeissa” töissä. Tätä työtä ei heiltä ole pois vienyt lama tai vaikeuksiin alun perin ajautunut työnantaja. Ainakaan vielä.
Todella harvoin olen kohdannut työtään tekevää huonotuulista muusikkoa, näyttelijää, kuvataiteilijaa tai roudaria saati miksaajaa, joille konsertti, esitys tai näyttely on aina juhlahetki. Myös sen valmistelu.
Hyvin mielin nämä oikeaa työtä tekevät jaksavat ilahduttaa heitä, jotka monesti päivästä toiseen tekevät sitä ”väärää” työtä, tympiintyneinä työhönsä, työkavereihinsa, kiireeseen ja kenties huonoon palkkaan. Lähes kaikkeen siihen, mikä heitä ympäröi. Ja nyt vielä siihen, että eivät voi osallistua ja seurata ”oikeita” töitä tekevien, kulttuuria ja tapahtumia tuottavien ihmisten töitä. Saada kokemusta, joka hetkeksi irrottaisi heidät pois omista ”vääristä” töistään. Se siinä harmittaa!
Enemmän kuin pelkkä raha tai tuki, odottavat kulttuuri- ja tapahtuma-alan ihmiset pääsyä takaisin oikeisiin töihin. Eli Sinä, joka kenties ”väärien” töiden aiheuttaman mielipahan vuoksi purat pahaa oloasi ”oikeiden” töiden tekemistä haluavia kohtaan, mieti seuraavaa: Oikeita töitä ovat ensisijaisesti ne työt, joita tehdessään ihminen on onnellisimmallaan! Oletko siis itse ”oikeissa” vai ”väärissä” töissä?
Vesa Parvinen
galleristi
kulttuuri- ja tapahtuma-alan amatööri
maalaus: Sampsa Sarparanta, Elämä on autopommi, öljy levylle.
Comments